История

Откъде тръгва това “изкуство”??? Със сигурност не е от нашата мила родина, но пък ние решихме да ви разкажем точно как то се появи тук при нас – в България.

Ако трябва да сме много точни – първият български косплей е представянето на Usagi като Sailor Moon на един от Бункасаите в гр. Велико Търново около 2003-2004 г.

Но за първи път групово косплей представяне в България видяхме през 2005 г. на Националната среща на аниме и манга феновете на хижа Планинец на Витоша. Участниците бяха малко (едва 6 човека), но пък много ентусиазирани, малко притеснени и разбира се много усмихнати. Ето кои са тези първи косплейъри, за някои от които това е едва първата от много други косплей изяви:

BGAdventurer – в ролята на Guy (Street Fighter)

– Diavola2003_f – в ролята на Millia Rage (Guilty Gear)

– Meze – в ролята на Kintaro Oe (Golden Boy)

– Alucard (Penev) – в ролята на Ninja (Naruto)

– Mike – в ролята на Amakuni Saruno (Mr. Fullswing –  manga)

– Zakero – в ролята на Cat Boy

[box color=”blue” icon=”photography”]
Вижте снимки на косплейърите от Националната среща.
[/box]

 

На следващата година интереса бе още по-голям и съответно косплей ревюто бе най-чаканото, коментирано и снимано събитие на първия Анивенчър 2006 и се превърна в един своеобразен кулминационен завършек на последната трета вечер.

На следващата година участниците в косплей ревюто на Aniventure 2007 (20 август ) бяха с няколко повече, но и костюмите им бяха доста по-добри. Много повече косплейъри участваха и в специалната сценка по сценарий. За разлика от предните години, този път публиката получи правото да гласува за най-добър косплейър.

Интересът към косплея стана доста по-голям и тогава се появи и идеята за организиране на специално събитие, посветено на косплея. След дълго обсъждане то се сдоби с име – Aniplay. Първият Aniplay 2008 се проведе на 04.05.2008 г. във Военния клуб (ДНА) в град Пловдив.

От тогава насам интереса към косплея постоянно расте и поради тази причина решихме към края на 2009 г. да създадем този сайт като място, където хората да обменят идеи, снимки, съвети, да се учат едни от други, да се подготвят за бъдещи представяния, да ги  обсъждат и да си помагат в тези начинания. Защото да си косплейър, означава да си малко луд, много весел и готов за предизвикателства! ^_~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.