The Irstress – жури на Chibicon в Сърбия

Автор: Bojan Vasiljević
Автор: Bojan Vasiljević

На 30 и 31 януари 2016 г. в Сърбия в Белград се проведе мини-събитието Chibicon, организирано от сръбския аниме клуб “Sakurabana”. Един от членовете на косплей журито бе Ирина Цапрева – The Irstress, която ни разказа какво е да журираш на първи път на косплей състезание и то в чужбина. Представяме ви нейния разказ под формата на интервю.

Здравей Ира, изминалата 2015 г. беше много успешна косплей година за теб. Започнаха да валят предложения за журиране не само от България, но и от чужбина. Разкажи ни как се свързаха с теб и какво ти разказаха за събитието Chibicon 2016?

The Irstress: Привет! Наистина изминалата година беше най-успешната ми досега и се надявам всяка следваща да е все по-добра. В действителност получих няколко предложения, но не бих казала, че „валят“. По-скоро са като жълъди, които чат-пат падат от дървото и ме удрят по главата. Уговорката за ChibiCon не беше нищо специално – Исидора – една от организаторките на събитието, която на Анивенчър 2015 присъства като член на журито, ми писа.

В общи линии разговорът беше:
– Здравей! Искаш ли да си специален гост и жури на зимното ни събитие?
– Абсолютно.
– Супер.

Това, което знаех за ChibiCon, беше, че е мини (чиби) версия на голямото им косплей събитие Japanizam . С други думи, очаквах нещо от порядъка на Anime Bouken у нас.

Лесно ли успя да стигнеш до събитието, как би го описала на пръв поглед?

The Irstress: Закараха ме дотам, така че от моя страна не се изискваха особени усилия в това отношение. (Забележка: В Белград няма леви завои.). Събитието се състоя в младежкия дом – сграда на 4 етажа (подземен, сутерен и 2 нагоре, не особено големи на площ). Имаше множество щандове (както за официален merchandise, така и за ръчно направени неща), таверна, няколко зали (сцените бяха 3, доколкото си спомням). На последния етаж имаше косплей щанд, където бяха изложени различни костюми (там изложихме и книгата ми от “The Book of life” ), извършваше се гримиране на косплеъри, стилизиране на перуки, продаване на принтове и т.н.  Разбира се, предоставиха ми и съблекалня.
За програмата не знам много, тъй като през повечето време просто се разхождах. Събитието и 2-та дни започваше от 13:00 ч. (много по-късно, отколкото при нас). Първия ден имах косплей панел от 19:00 ч., а втория ден от толкова започваше косплей ревюто.
Хората на събитието – косплеъри, или просто публика, бяха изключително мили. Много от тях знаеха коя съм – идваха при мен, за да ми кажат, че харесват работата ми. Някои разглеждаха елементи от костюмите ми (Gaige – “Borderlands 2” и Honey Lemon – „Big Hero 6”) и коментираха, че са гледали снимки от изработката им на страницата ми, което, разбира се, ме направи невероятно щастлива. Срещнах се с косплеъри, които са били на наши събития (като жури, или посетители). Като цяло атмосферата беше изключително приятелска – с някои просто седяхме и обсъждахме анимации, които следим, тоест просто бяхме nerd-ове заедно. За разлика от лондонския ComicCon, където се чувствах отчуждена, ChibiCon ме накара да се отпусна, да се чувствам в свои води и да бъда себе си (а това е много трудно, предвид факта, че изпитвам панически страх от общуване с непознати). Във всеки случай, нямам търпение да посетя отново Белградски евент, за да се видя пак с новите си приятели.

Споменаваш за косплей панел, нещо като интервю ли беше?

The Irstress: Да, беше като интервю – от колко време се занимавам, как си избирам героите, как си подобрявам уменията и т.н., някакви съвети, после имаше малко Q&A от публиката.

Имаше ли интересни въпроси?

The Irstress: Едно човече пита дали според мен е окей това, че то иска да прави косплей костюми, но за други хора, защото не иска то самото да излиза на сцена – казах, че според мен е admirable и noble донякъде, че има желание да прави костюми за други хора, и че няма нищо лошо в това да не иска да излиза то на сцена.

Имаше въпрос, който, ако съм го разбрала правилно (защото имаше паралели към Симпсънс) беше дали съм имала случаи, в които нещо не се получава, но аз натрупвам още неща отгоре, с надеждата да се оправи or something – отговорих, че ако нещо не се получава, може би трябва да спреш и да опиташ по друг начин, вместо да го насилваш, ако няма особени изгледи за успех.

Имаше и въпрос дали планирам да си косплейвам от всичките фендъми – казах, че искам от всички да косплейвам, но за някои не съм готова.

Какви са първите ти впечатления от журирането, видя ли ти се трудно, имаше ли някаква подготовка за него, кои бяха другите съдии?

The Irstress: Журито се състоеше от 4 члена: аз, Andrea Dolores Milanovic (1-во място на Cosplay World Masters 2015), Violet Gray (едната румънска представителка на Еврокосплей 2014 (4-то място, ако не се лъжа)) и представителка на Sakurabana, чието име за жалост ми убягва.
Съдийстването не беше голяма философия и не искаше особени усилия. Според мен сериозен проблем беше, че не ни предоставиха списък с героите преди събитието, нито картинки, за да можем да сверяваме точността на костюмите – дори и да бях гледала всички заглавия, пак нямаше да мога да сверявам костюмите на участниците по бегли спомени за персонажите им. Наградите бяха 4 – Най-добро шиене, Най-добра броня/реквизит, Best of show и Най-добра интерпретация на герой. Последната награда засягаше отново само сценичното изпълнение, което по мое мнение донякъде я уеднаквяваше с Best of show. Много по-голям смисъл би имала награда за най-добра прилика (като тази, която имаме на нашия Aniventure). Поради липса на такава категория, един от абсолютните ми фаворити остана без награда /бел. ред. Eridan Ampora – Homestuck/, разбира се това можеше да се случи и при наличие на такава категория, защото не съм единствен член на журито, но все пак шансовете на косплеъра бяха много добри.

Кои бяха победителите в състезанието?

The Irstress: 

– Бest of show – Undertaker – Kuroshitsuji

– Интерпретация – Kylo Ren – Star Wars – the force awakens

– Шиене – Belle – Beauty and the Beast

– Крафтене – Bender – Futurama

Колко човека участваха в състезанието, какви герои косплейваха, направи сравнение с представянето на сцената на участниците и тези в България, има ли някаква по-сериозна разлика?

The Irstress: Участниците бяха 50 косплеъра, 2-ма не се явиха, ако не се лъжа, някои бяха групирани по няколко човека. Имаше герои от аниме, западни анимации, уебкомикс (Homestuck по-точно) и игри – с други думи – от всичко. Това много ме зарадва, тъй като при нас като че ли няма достатъчно косплеъри от западни заглавия. Българският косплей като цяло е на много по-високо ниво – това ми беше казано от тамошните косплеъри и след това потвърдено от ксплей ревюто. При журирането не видях повече от 3-4 изпипани косплея. По-добрите косплеъри са на 22+ години. На по-младите като че ли им липсва смелост да експериментират в крафтенето, да работят в екип и да се консултират с по-опитните, за да изгладят грешките си. Имаше и много слаби сценични представяния от типа на 2 минути позиране на сцената. Няколко участника просто претичаха през сцената от страх, че някой може да ги види. Надявам се скоро тези неща да се оправят, както стана с българската косплей сцена.

 

Автор: Bojan Vasiljević

Какво най-много ти хареса и би ли участвала отново като жури, или като участник?

The Irstress: Както споменах, харесаха ми хората. Сръбското косплей общество е значително по-малко от нашето (макар и да съдя само от видяното на малкия им евент и разказите на няколко човека), но това донякъде е плюс, защото като че ли прави членовете му по-сплотени. Предполагам, и те си имат вътрешни драми като всяка общност, но вярвам, че са значително по-малки от нашите. Липсва характерното за нас разделяне на косплеърите на множество малки групи, понякога воюващи помежду си. Силно се надявам с увеличаването на посетителите на събитията и косплеърите в Сърбия, това да не се промени и хората да останат задружни.

Кои събития планираш да посетиш тази година, като участник, или като жури ще се включиш в косплей състезанията?

The Irstress: Планът за момента е:
Aniplay – соло участник
AnimeS Expo – като участник и като косплеър в публиката
Anime Bouken  – съдия
Aniventure – ако не ми съвпада с изпитите за кандидатстване, ще се кача на сцена единия ден

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.