The Irstress – жури на Chibicon в Сърбия

Автор: Bojan Vasiljević
Автор: Bojan Vasiljević

На 30 и 31 януари 2016 г. в Сърбия в Белград се проведе мини-събитието Chibicon, организирано от сръбския аниме клуб “Sakurabana”. Един от членовете на косплей журито бе Ирина Цапрева – The Irstress, която ни разказа какво е да журираш на първи път на косплей състезание и то в чужбина. Представяме ви нейния разказ под формата на интервю.

(more…)

Българският успех на Eurocosplay 2015

euro

През 2015 г. България достигна нови върхове на световната косплей сцена. Освен все по-успешните родни събития, на които вече идват и популярни чуждестранни гости, нашите косплейъри жънат все по-сериозни успехи.

(more…)

Косплей състезание на AFKTV Viewing Party на LoL World Championship 2014

Вчера обявиха, че на специално организираното от AFKTV viewing парти, на което ще можете да наблюдавате финалите на световния шампионат по League of Legends, ще се проведе и тематично косплей състезание. Събитието ще се проведе на 19-ти октомври 2014 г. в Кино Арена – Запад в гр. София. Условията за участие са следните:

(more…)

Ново косплей състезание “CosplayMG” в гр. Русе – отлага се!

6455223Косплей манията завладява и Русе! Задава се ново събитие, посветено на любимото ни хоби – CosplayMG. Кои са хората, които стоят зад него? Ето и малко повече информация..

СНЦ „Младежки Глас“ – клон Русе се сдоби с нов клуб по интереси. Toй носи наименованието „АЗИЯ – Всичко за азиатската култура и изкуство“ и бе учреден на нарочно свикано за целта събрание, което се състоя на 20-ти юли 2014 г.

Дейността на клуба ще бъде свързана с организирането на мероприятия, насочени към популяризирането на японската, китайската и корейската култура и изкуство у нас, и в тази връзка планира организирането на косплей събитието CosplayMG  в гр. Русе в зала „Европа“ на Община Русе. Името на фестивала идва от съкратеното име на сдружението – Младежки глас. Изявилите желание да участват, ще имат за задача да представят свой любим герой от филм, компютърна игра, или анимация. Те ще могат да се подготвят предварително в специално пригодените за целта гримьорни в Доходното здание преди събитието. Участниците ще трябва сами да осигурят музикалния фон, костюмите, грима и аксесоарите, които са им необходими за цялостното представяне на избрания от тях образ. Всички, желаещи да се включат във фестивала могат вече да се запишат, като попълнят вградения в официалния сайт на събитието формуляр. Записалите се имат право на личен асистент, който да им помага при подготовката.
Предвижда се фестивалът да протече в 2 тура. В първия участниците ще трябва да се представят пред журито посредством модно дефиле. След това те ще разполагат с до 5 минути за самостоятелна (индивидуална) изява на сцената.

Кратко интервю с организаторите, можете да чуете тук.

Ще бъдат раздадени награди за първо, второ и трето място.

Пожелаваме успех на новото събитие и се надяваме повече ентусиасти от Русе и региона да се включват в надпреварата!

—————————————————————————–

Състезанието се отлага, засега няма обявена нова дата, ето тук можете да намерите и официалното изявление на организаторите: http://www.mg-ruse.tk/105310861074108010851080/229

На гости на East European Comic Con

Rali

На 10-11 май 2014 г. се проведе второто издание на  East European Comic Con в нашата съседка Румъния – събитие посветено на модерната поп култура. Сред сериозните имена в списъка от гости се забелязваха и косплей иконите Yaya Han, Kamui и Giada Robin, които бяха и съдии на косплей състезанието, в което взеха участие и български косплейъри. За това невероятно преживяване ще ни разкажат Paradise Gate, Pruska Jackson и Rai , които посетиха събитието, заедно с още няколко български фена.

(more…)

Косплей работилничка по папиемаше на 9.11.2013 г.

mix-paper-macheТази събота клуб “Накама ще организира поредната косплей работилничка, този път темата е техниката “Папиемаше”. Ако сте в София този уикенд и желаете да се запознаете по-отблизо с нея, можете да го направите от 15:30 ч.  в ДК Средец, който се намира на ул. Кракра 2А,  залата в която ще се проведе работилничката е номер 115.

Вход за събитието: 2 лв. като материалите ще бъдат осигурени!

Линк към събитието във фейсбук:  https://www.facebook.com/events/199558573560579

Съвети от българските косплейъри

Представяме ви запис на косплей лекцията от ОнФест 2013, от която можете да научите от първа ръка доста ценни съвети от българските косплейъри за разрешаването на повечето проблеми с които те са се сблъсквали до момента:

Косплей състезание на PlayExpo Zara Summer 2013

Cover_Zara1

На 15-ти юни 2013 г. в гр. Стара Загора в Спортна зала “Стара Загора” (ДЗУ) ще се проведе специалното лятно издание посветено на игрите – PlayExpo Zara Summer, организирано с подкрепата на Община Стара Загора. Част от програмата ще бъде и косплей състезание, в което специализирано жури ще избере 3-ма победители, които ще получат следните награди:

1-во място – 150 лв.

2-ро място – 100 лв.

3-то място – 50 лв.

За да се включите в надпреварата моля изпращайте на адрес hello@playexpo.eu следните данни:

(more…)